Műhely

Az Üveghegy Kiadó elsődleges célja, hogy értékes műveket juttasson el a fióktól a könyvespolcig, vagyis: a szerzőtől az olvasóig. Éppen ezért, a kereskedelmi tevékenység mellett, kulturális szolgáltató műhelyként is működik.

Szerzőink többsége elismert irodalmár, de valljuk: virágozzék minden virág! Persze, gondozni is kell a virágot. Manapság egyre több az olyan kiadó, amelyik hangzatos ígéretekkel toborozza szerzőit, hogy azután stilisztikai szerkesztés és érdemi terjesztés nélkül azt az érzetet keltse az alkotóban, hogy elindult az irodalmi pályán. Ez azonban legtöbb esetben hamis illúziónak bizonyul. Mi mást kínálunk: őszinte párbeszédet és minőségi könyvkiadást.

Milyen típusú kiadványokkal foglalkozunk?

I. KÖNYVKIADÁS

1. Verseskötetet, novellafüzért, regényt, mesekönyvet, esszé- és tanulmánygyűjteményt, szórakoztató irodalmat egyaránt örömmel fogadunk.
2. Minden beérkező kéziratot értékelünk, és rövid időn belül válaszolunk a szerzőnek.
3. Nyitottak vagyunk a kevésbé ismert és a pályakezdő szerzők felé is, de csak olyan műveket jelentetünk meg, amelyekben esztétikai értéket látunk. Ez a biztosítéka annak, hogy rangja lehessen az általunk felvállalt könyveknek.
4. Kizárólag nyomtatott könyvek megjelentetését vállaljuk, elektronikus kiadással nem foglalkozunk.
5. A kiadásra elfogadott kéziratokat megszerkesztjük, vagyis átnézzük helyesírási és stilisztikai szempontból, javítjuk az esetleges elgépeléseket. Hibátlan könyv ritkán kerül ki a nyomdákból, de legalább törekedni kell rá…
6. A kéziratot gondosan betördeljük, illetve – a szerzővel egyeztetve – megtervezzük a kiadvány borítóját.
7. A megjelent könyvet eljuttatjuk könyvesboltokba, webáruházakba, könyvtárakba, emellett honlapunkon és nagyobb könyves rendezvényeken is eladásra kínáljuk.
8. A kiadás részletes feltételeit szerződésben rögzítjük a szerzővel.

II. SZEMÉLYES, CSALÁDI, ISKOLAI EMLÉKKÖNYVEK

Vállaljuk a szűkebb köröknek szánt szánt emlékiratok, ajándékkönyvek, családi albumok, iskolai kiadványok szerkesztését és kivitelezését is. Ezeknél a munkáknál garantáltan ugyanolyan gondossággal járunk el, mint a szélesebb közönségnek szánt könyvek esetében.

III. CÉGES KIADVÁNYOK

Prospektusok, reklámanyagok, időszaki kiadványok tervezését és sokszorosítását is vállaljuk – a megrendelő igényei szerint, professzionális kivitelben.

Hogyan kérjük?

A kéziratokat WORD dokumentumként, egyetlen fájlban, az esetleges illusztrációkat külön dokumentumként, nagy felbontású JPG formátumban várjuk. Kérjük leendő szerzőinket, hogy ne kísérletezzenek a szöveg tördelésével és tipográfiai megtervezésével, inkább írják le nekünk elképzeléseiket.
Kizárólag teljes művekre tudunk érdemben reagálni.
A szerzőktől rövid bemutatkozást, nagyobb lélegzetű prózai műveik mellé rezümét is kérünk.

Mennyibe kerül?

A jelenlegi terjesztői és fogyasztói környezetben kevés kiadvány hozza be legalább az előállítási költségét, ezért az esetek többségében a költségekhez nem tudunk hozzájárulni. Az ár két részből tevődik össze: nyomdaköltségből és munkadíjból. A nyomdaköltség mértéke a példányszámtól, a kötésmódtól, a papírtípustól, a színes oldalak számától és a terjedelemtől függ. A munkadíjat a kézirat, illetve a leadott anyag terjedelme és minősége határozza meg.
Minőségi munkát végző, jó ár/érték arányt kínáló nyomdát bízunk meg a könyvek elkészítésével. Ugyanerre törekszünk a munkadíj megállapításánál is.
Esetleges támogatóknak (önkormányzat, alapítvány, gazdasági társaság, magánszemély…) örülünk és együttműködünk velük.

E-mail címünk, ahová a kéziratokat várjuk:
uveghegykiado@gmail.com